ARBEIDSBUREAU 

In de zomer van 2015 vertrokken 5 hoogopgeleide studenten van de studentenvereniging Academics for Development in Leuven samen met Vevoza  en met de financiële steun van Provincie West Vlaanderen, naar Calvinia om er een arbeidsbureau op te starten. 

Calvinia is een dorp van ongeveer 10 000 inwoners, gelegen in het Noordwesten van Zuid-Afrika. De werkloosheid en daarmee verbonden armoede is er schrijnend. Zoals op vele plaatsen in Zuid-Afrika, hebben werkers zoals klusjesmannen, timmermannen, elektriciens, bouwvakkers, tuinmannen, kinderoppassers, onthaalmoeders, huishoudhulpen er geen georganiseerd statuut. Bijgevolg lopen er elke dag mensen rond die de straten afschuimen en spontaan hun diensten aanbieden. Er is altijd wel iemand die iemand zoekt, maar de manier waarop deze arbeid verloopt is inefficiënt en biedt geen zekerheid, noch aan de werkzoekenden, noch aan de vragende partij.

Het bureau levert een gratis dienst aan de gemeenschap van Calvinia door het samenbrengen van vraag en aanbod van arbeid. Zoekt iemand werk, dan kan hij of zij zich gratis inschrijven in het arbeidsbureau. Zoekt iemand een werker/poetshulp/klusjesman, dan kan deze persoon zich gratis registreren in het bureau.

We mogen met trots vermelden dat onze "job office" een heel grote aanwinst is voor de lokale bevolking. 

Momenteel hebben we 12 geregistreerde werkers : een loodgieter, bouwvakker, timmerman, poetsvrouwen, elektricien, tuinman, klusjesman en een aantal reserves. De poetsvrouwen hebben vaste plaatsen.

We hebben een uitleendienst voor gereedschap ingericht waar de werkers hun werkgerief (schoppen, graven, ladders, kruiwagens, werkkledij, borstels.....) gratis kunnen lenen en terugbezorgen. 

We hebben twee betrouwbare en enthousiaste medewerkers in Calvinia,  Jeffrey Skephe en Chantell Alexander. Jeffrey heeft deze kans aangegrepen om zijn werkervaring uit te breiden en de mensen van dienst te zijn. Jeffrey wordt sinds februari 2017 betaald door de lokale overheid uit dankbaarheid voor het werk dat we doen en de diensten die we leveren. Chantell werkt als vrijwilligster. We geven haar echter graag een kleine vergoeding. Uw financiële steun is daarom onontbeerlijk.